Center for American Progress er en av tankesmiene som får norsk bistand. Her taler tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre under et CAP-møte i Washington. Foto: Utenrikdsdepartementet.

Norsk bistand til tankesmier i USA

250 millioner norske bistandskroner går til organisasjoner, tankesmier og utenrikspolitiskforskning i USA. En hittil hemmelig rapport hevder dette fremmer norsk innflytelse i det politiske Washington. «En glipp» at rapporten ikke er offentliggjort tidligere.

Publisert

Fred og forsoning, klima, global helse, korrupsjon og ulovlig kapitalflyt er blant emner som mottar forskningspenger over budsjettet til utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. Høyres Peter S. Gitmark er kritisk til denne pengebruken hittil er blitt holdt hemmelig av Utenriksdepartementet.

– Det er åpenbart at utenriksdepartementet bruker bistandsbudsjettet for å kjøpe seg politiske innflytelse i USA. Store deler av ordningen med støtte til amerikanske tenketanker er skjult. Pengene hentes fra en rekke ulike budsjettposter for å gjøre innsyn vanskelig og Høyre har hittil ikke funnet noe om denne omfattende ordningen i noe dokument til Stortinget, sa Gitmark i Stortinget onsdag.

Les kommentarene til norske forskere

- Mener statsråden at det å bruke en kvart milliard kroner årlig av norske bistandskroner på amerikanske tenketanker bidrar til at mennesker kan arbeide seg varig ut av fattigdom? Eller at det øker respekten for menneskerettigheter og demokrati vesentlig? spurte Høyre-representanten

Forskning og prosjekter

Siden 2006 har Utenriksdepartementet støttet 45 ulike amerikanske tankesmier, utenrikspolitiske forskningsinstitusjoner og organisasjoner. I 2011 utgjorde budsjettet 250 millioner kroner. Dermed er Norge blant de største utenlandske bidragsytere på dette feltet. Rundt 128 millioner av disse midlene går via amerikanske organisasjoner til prosjekter eller forskning i utviklingsland. Mye av økning det siste året er til helseforskning.

I en intern rapport utarbeidet for UD av Norwegian Peacebuilding Resource Centre heter det at:

«UD finansiering gir norske statsråder, parlamentarikere og andre myndighetspersoner adgang til utenrikspolitiske eksperter, spesielt i Washington, som ellers hadde vært vanskelig å få i tale.

Finansieringen av tankesmier gir, i noen tilfeller, også bedre adgang til kongressen og administrasjonen i Washington.»

Først når saken skulle opp i Stortinget onsdag, bestemte departementet at rapporten skulle offentliggjøres.

– Rapporten burde ha vært offentliggjort for lenge side. Det var en glipp, sa Eidsvoll Holmås i Stortingets spørretime. Han understreket at UD trengte en mer helhetlig organisering av forskningsstøtten, og at det har vært for lite koordinering og systematisk oppfølgning.

– Som oppfølgning av denne rapporten kommer vi før sommeren til å legge fram en strategi for hvordan vi skal bruke forskningen i bistandssamarbeidet, sa Holmås. Han ønsker nå at denne støtten skal bli mer offentlig kjent.

– En av grunnene til å vi gir støtte er å få økt fokus på ting vi er opptatt av, innrømmet Holmås. Han nevnte spesielt norsk skog- og klimaarbeidet.

Norsk støtte

Noen av de amerikanske institusjonene som har fått norsk støtte er:

  • The Center for International Cooperation
  • Center for American Progress
  • Center for Global Development
  • United States Institute of Peace
  • The Brookings Institution’s
  • Global Financial Integrity (GFI)
  • Global Witness
  • Center for International and Strategic Studies
  • World Resources Institute

Rapporten som UD bestilt for to år siden viser at departementet tidligere ikke hadde noen fullstendig oversikt over det de støttet i USA og at noen institusjoner mottok støtte fra både Norad og UD. Norads statistikk team skal også ha slitt med å finne dataen.

Norge støtter også en rekke globale bistandsaktører med base i USA. Denne støtten kommer utviklingsland mer direkte til gode:

  • The Carter Center – for fredsarbeid og globalhelse
  • Clinton Health Access Initiative – støtte til arbeid med barn- og mødrehelse
  • The National Democratic Institute – støtte til demokratibygging.
  • International Crisis Group – støtte til konfliktforebygging
Powered by Labrador CMS