Overforbruk gjør at brukte klær fra blant annet Europa havner på en søppeldynge her i Alto Hospicio, Chile. Mens verden brukte opp sine ressurser for i år i dag, gjorde Norge det allerede 12. april.
Overforbruk gjør at brukte klær fra blant annet Europa havner på en søppeldynge her i Alto Hospicio, Chile. Mens verden brukte opp sine ressurser for i år i dag, gjorde Norge det allerede 12. april.

Vi har brukt opp alle verdens ressurser for i år

I dag har verden brukt opp hele årets «kvote» av verdens fornybare ressurser, melder WWF Verdens naturfond.

Publisert Sist oppdatert

Organisasjonen Global Footprint Network regner hvert år ut hva som er den såkalte overforbruksdagen, internasjonalt kjent som Earth Overshoot Day.

Alt forbruket resten av året skjer «på kreditt».

– Det er skremmende å se hvordan denne dagen kommer stadig tidligere. Earth Overshoot Day har blitt flyttet med tre måneder de siste 35 årene. Vi forbruker som aldri før og klarer rett og slett ikke å holde oss innenfor planetens tålegrenser, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond i en pressemelding.

– Hadde trengt 3,6 kloder

De skriver at 68 prosent av verdens dyrebestander er blitt borte siden 1970, og at mye av dette skyldes produksjon og forbruk av varer. Her ligger Norge i «verdenstoppen».

Vi brukte opp vår andel av ressursene allerede 12. april, som var vår overforbruksdag.

– Dersom alle skulle hatt like høyt forbruk som nordmenn, ville vi ha trengt 3,6 jordkloder. Slik kan det ikke fortsette, sier Andaur.

Hun etterlyser regjeringens varslede handlingsplan for sirkulær økonomi. Den må komme snarest og ha konkrete, effektfulle tiltak, skriver WWF i et felles utspill med Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender.

Les også: – Vår prioritet er ikke å redde planeten

Vil halvere ressursfotavtrykk

Naturvernforbundet sin leder Truls Gulowsen ber om tiltak som gir en reell nedgang i forbruket, mens Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier det må bli billigere og enklere å velge miljøvennlig for folk flest. Hun mener regjeringen bør ha som mål å halvere nordmenns ressursfotavtrykk.

– Norge er i dag kun 2,4 prosent sirkulært. Det betyr at mesteparten av det vi kjøper, går på dynga, sier Andaur.

Les også: Syv tiltak som kan redde kloden

Dette er de verste landene

Norge havner på 26.-plass på listen over hvilke land som har størst overforbruk. Datoen der landene brukte opp sin andel av jordas ressurser (Overshoot Day) står i parentes.

1. Qatar (10. februar)

2. Luxembourg (14. februar)

3. Cookøyene (11. mars)

4. Bahrain (12. mars)

5. Canada (13. mars)

6. De forente arabiske emirater (13. mars)

7. USA (13. mars)

8. Estland (14. mars)

9. Belize (15. mars)

10. Kuwait (15. mars)

15. Danmark (28. mars)

16. Finland (31. mars)

20. Sverige (3. april)

26. Norge (12. april)

Powered by Labrador CMS