I ukene etter kuppet stod regimekritikere på barrikadene i Myanmar. Men da militæret svarte demonstrantene med dødelige maktmidler, tilspisset situasjonen seg. Nesten 2000 er drept, 10 000 sitter fortsatt fengslet. Bildet er tatt i midten av mars i fjor, men vel et år etter at militæret kuppet makten, er det sjelden gatedemonstrasjoner i Yangon – og mye av kritikken mot juntaen foregår i det skjulte, ofte online.

Salget av Telenor Myanmar:

Kjell Magne Bondevik om Telenorsalget:
– Norske myndigheter har et klart ansvar

Kritikken mot Telenors planlagte salg av datterselskapet øker i omfang. Paraplyorganisasjonen ForUM har politianmeldt mobilgiganten, og nå må næringsministeren svare for Stortinget. Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er kritisk. – Urovekkende om Telenor-kunders brukerdata tilfaller regimet, sier Bondevik til Bistandsaktuelt.

Publisert Oppdatert

– Telenors ledelse og eiere, inkludert den norske regjeringen, må ikke under noen omstendighet bidra til forbrytelser mot menneskeheten, sier Maung Maung Myint.

– Et salg kan ikke skje til et selskap med tette bånd til regimet, sier Maung Maung Myint, representant for National Unity Governments (NUG) i Norge.

Han er National Unity Governments (NUG) representant i Norge, og sier Telenor-salget, etter mye fram og tilbake, nå fremstår som et slags kompromiss. «Skyggeregjeringen» NUG ble opprettet av valgte parlamentsmedlemmer da militæret kuppet makten i fjor. Maung Maung Myint påpeker at Reuters og nettstedet Myanmar Now har avslørt at Telenors datterselskap ikke bare selges til M1 Group, at det libanesiske selskapet skal ha inngått partnerskap med burmesiske Shwe Byain Phyu Group, med bånd til juntaen.

Aktivistgruppa Justice for Myanmar har delt dokumenter med Bistandsaktuelt som underbygger påstander om at salget til libanesiske M1 Group vil bidra til at militæret både får tilgang til lukrative mobilinntekter og til Telenor-kunders brukerdata. Telenor har ikke villet kommentere JFMs funn, men ifølge aktivistgruppa har det burmesiske selskapet eierandeler i det Singapore-registrerte selskapet Investcom Pte. Ltd, som M1 Group registrerte kort tid etter at Telenor annonserte salget sist sommer.

Shwe Byain Phyu Group har lenge hatt relasjoner til militæret i Myanmar. Telenor må stanse salget, sier JFM-talsperson Yadanar Maung i en uttalelse til Bistandsaktuelt.

Tre krav til næringsministeren

En representant for det omstridet burmesiske selskapet uttalte til Reuters i går at selskapet er «valgt» av Telenor fordi det ikke har «koblinger til militæret». Bistandsaktuelt har forelagt informasjonen til Telenor, som avviser å være i dialog med andre enn M1 Group (se Telenors svar under; journ.anm).

Det har blitt krevende å uttrykke meninger i Myanmar, men i går – lørdag 12. februar, vel ett år etter kuppet valgte en liten gruppe aktivister å demonstrere mot det forestående salget av Telenor Myanmar. Markeringen skjedde i den sørlige provinsen Dawei.

Den norske mobilgiganten har en rekke ganger, både til Bistandsaktuelt og andre medier, avvist å kommentere det selskapet betegner som «spekulasjoner i markedet».

Men Maung Maung Myint, «skyggeregjeringens» representant, mener mye nå tyder på at selskapet Investcom, der M1 Group er minoritetseier og Shwe Byain Phyu Group skal ha aksjemajoritet, er del av handelen med Telenor.

– Vårt poeng er at et salg ikke kan skje til et selskap med så tette bånd til regimet, sier Maung Maung Myint.

Han påpeker at NUG nylig skrev til Jonas Gahr Støre, der Norges statsminister anmodes om å bruke majoritetseier-posisjonen i Telenor til å stanse salget. Maung Maung Myint sier at NUG har tre klare oppfordringer til Støre og næringsminister Jan Christian Vestre:

  • «Salget til M1 Group (Investcom / Shwe Byain Phyu Group) må stanses umiddelbart.»
  • «Andre alternativer må vurderes, inkludert å sette Telenors virksomhet på vent.»
  • «Telenor-kunders personopplysninger kan ikke under noen omstendighet være del av et salg, fordi militæret uavhengig av ny eier vil kreve persondata utlevert.»

– Pengene Telenor taper om salget stoppes er ingenting sett opp mot skadevirkningene her. Om salget gjennomføres vil det ramme ekstremt mange i Myanmar. Og dette handler ikke bare om Telenor. Det handler også om Norges rykte.

– Telenor har snakket mye om lokalt ansattes sikkerhet, er ikke de viktige?

– Vi forstår godt at Telenor vil passe på sine lokalt ansatte. Men også deres brukerdata vil nå regimet, og det finnes nok opposisjonelle blant Telenors ansatte. Og dersom det stemmer at Telenor ved et salg vil kunne medvirke til forbrytelser mot menneskeheten, slik jurist Hanne Sophie Greve har uttalt, er det et enormt problem for Norge. Det bør norske myndigheter ta med i vurderingen her, sier Maung Maung Myint.

Bondevik: – Norge har et ansvar

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er kritisk til salget.

Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister.

Veldig mye er uavklart. Telenor har hensynet til lokalt ansattes sikkerhet å ivareta. Samtidig må jeg si at jeg er urolig for det som nå ser ut til å skje. Om salget til libanesiske M1 Group innebærer eierandeler til et lokalt selskap med et nært forhold til militærregimet og dersom salget betyr at kundenes brukerdata kan tilfalle regimet, er det urovekkende, sier Bondevik til Bistandsaktuelt.

Som statsminister, og som leder og styreleder ved Oslosenteret, har Bondevik engasjert seg i menneskerettighetssituasjonen i Myanmar gjennom en årrekke.

Dersom salget gjennomføres slik det er beskrevet, der opposisjonelle står i fare, mener jeg salget må undersøkes nærmere. Vi må få klarhet i hva dette salget konkret innebærer for Telenor-kundene i Myanmar. Det er all grunn til å ettergå et slikt salg.

– På hvilken måte; tenker du Stortinget bør iverksette en gransking?

Det er litt tidlig å fastslå, men siden Telenor i stor grad er statlig eid, har norske myndigheter et klart ansvar. I første omgang bør Næringsdepartementet få klarhet i hva som har skjedd og hva som er konsekvensene av salget, spesielt i forhold til menneskerettigheter og brukernes sikkerhet.

– Mye tyder på at salg er nært forestående. Kan salget, av et del-statseid selskap, gjennomføres når så mye fremstår uavklart?

Telenor holder kortene tett til brystet, men så vidt jeg vet har de bare forholdt seg til dette libanesiske selskapet. Det er en lang rekke etiske problemstillinger og dilemmaer her. For meg er dette i første omgang en oppfordring til Telenor om å ta en fot i bakken og grundig vurdere hva et slikt salg egentlig betyr for Telenors kunder. Jeg forutsetter at deres sikkerhet blir ivaretatt om et del-statseid norsk selskap skal selges, sier Bondevik.

Telenors Myanmar-virksomhet skal, ifølge nyhetsbyrået Reuters, overtas av libanesiske M1 Group og lokale Shwe Byain Phyu Group – et bensinstasjon- og gruveselskap med tette bånd til militærjuntaen i Myanmar. Bildet er tatt i sentrum av Yangon i oktober i fjor.

Tar saken til Stortinget

Venstres Ola Elvestuen løfter kommende uke Telenor-salget inn i Stortinget, hvor næringsminister Jan Christian Vestre (AP) må svare for regjeringens eierskapsutførelse.

– Et salg kan ikke skje på denne måten, sier stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V).

– Jeg har stilt et spørretime-spørsmål til næringsministeren om hvordan han vil sikre at persondata fra Telenor-kunder ikke havner i hendene på militærregimet, sier Elvestuen.

Han sier Telenor har spilt en positiv rolle i Myanmars utvikling siden oppstarten i 2013 og erkjenner at selskapet nå står i en svært krevende situasjon.

– Men når Telenor nå, av forståelige grunner, ønsker seg ut, kan det ikke skje på denne måten. Regimet kan ikke få tilgang til kundenes brukerdata, sier Elvestuen.

Han påpeker at det vil være en direkte trussel mot motstandsbevegelsen i Myanmar.

– Vi vet at mer enn 1500 er drept så langt siden kuppet, at nær 10 000 sitter fengslet. Dette salget er en direkte trussel mot flere millioner mennesker. Dataene må slettes før et salg, og jeg forventer at regjeringen er i dialog med Telenor om dette.

Elvestuen sier «skyggeregjeringen» NUG er den eneste som har legitimitet i Myanmar, og påpeker at den består av folkevalgte etter et lovlig gjennomført valg.

– Når NUG så tydelig uttrykker at salget ikke kan gjennomføres, bør regjeringen lytte.

– Men har regjeringen gjort nok for å forsikre seg om at Telenor ikke indirekte bidrar til menneskerettighetsbrudd?

– Det vet vi ikke, og det er derfor jeg har stilt spørsmål til næringsministeren. Vi kan ikke tillate at Telenor selger datterselskapet, med brukerdata, til et selskap kontrollert av militæret. Og det er det som nå er i ferd med å skje. Salget slik det nå foreligger må stoppes av regjeringen i dialog med Telenor, sier Elvestuen.

– Er det aktuelt å foreslå for Stortinget at det iverksettes en gransking?

– Jeg må først høre hva næringsministeren svarer i spørretimen på torsdag, men dette er virkelig alvorlig, sier Elvestuen.

Har politianmeldt Telenor

Det er Forum for utvikling og miljø (ForUM) – en paraplyorganisasjon for norske organisasjoner – som har politianmeldt Telenor for mulige brudd på straffelovens kapittel 16 om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

– Vi ber politiet og Riksadvokaten etterforske om Telenors konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsteds handlinger i Myanmar er i strid med straffeloven, sier ForUM-rådgiver Diego Alexander Foss til Bistandsaktuelt.

– Vet Telenor hvem kjøperen egentlig er? spør Diego Alexander Foss, rådgiver i organisasjonen ForUM.

Han mener det nå er mange uklarheter rundt salget at det i seg selv er problematisk.

– Salget er kanskje bare dager unna, og vi har ikke kunnskap om hvem kjøperen er. Telenor sier at de kun forholder seg til M1 Group. Samtidig sa en talsmann for Shwe Byain Phyu Group i går at de var valgt av Telenor nettopp fordi selskapet ikke hadde relasjoner til juntaen. Det er i seg selv så oppsiktsvekkende informasjon at salget burde settes på vent. Offentligheten må få vite hvem som er kjøper. Slik selskapsledelsen nå kommuniserer virker det jo som om Telenor ikke selv vet hvem som er kjøperen.

– Salget skal være nært forestående, hva håper der anmeldelsen skal bidra til?

– Vi håper salgsprosessen settes på vent inntil vi får rettslige vurderinger av om salget gjennomføres på en forsvarlig og lovlig måte.

– Lokalt ansatte uttrykker bekymring

– Vi har snudd hver stein, sier Telenors kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus.

Helt siden salget ble offentliggjort av Telenor sist sommer, har selskapet forsvart avgjørelsen med endrede vilkår for forretningsdrift i Myanmar – og ansattes sikkerhet. Bistandsaktuelt har sett kopi av en e-post som skal ha blitt sendt fra Telenor-ansatte i Myanmar til Telenors styreleder og konsernledelsen på Fornebu i Oslo.

I eposten – som først ble omtalt av Dagens Næringsliv og åpner med «Kjære Gunn Wærsted» – uttrykker de ansatte «alvorlig bekymring» og ber styrelederen om å «stanse salget». Bistandsaktuelt har oversendt eposten til Telenor for å få den bekreftet.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt e-poster fra Telenor Myanmar-ansatte som uttrykker bekymring for salget. Det tar vi på det største alvor. Ledelsen i Telenor Myanmar har kontinuerlig dialog med ansatte for å dele informasjon, og det er planlagt en rekke møter med alle ansatte de neste dagene. Vi deler de ansattes bekymring for utviklingen i Myanmar, men har dessverre ikke noe annet valg enn å forlate landet, sier Gry Rhode Nordhus, kommunikasjonsdirektør i Telenor, til Bistandsaktuelt.

Departementet:
– Svært krevende

Bistandsaktuelt har oversendt spørsmål og bedt om intervju med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til denne saken.

Vestre har ikke anledning til å svare «på nåværende tidspunkt», heter det fra departementet som henviser til et svar statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) tidligere har gitt:

– Som også flere andre har gitt uttrykk for, er situasjonen i Myanmar svært krevende, både for lokalbefolkningen og for Telenor. I en slik situasjon, hvor det kan være vanskelig å legge normale forretningsmessige betraktninger til grunn, oppstår det mange dilemmaer og krevende problemstillinger. Vi registrerer også at Telenor har gitt uttrykk for at et salg av virksomheten er det minst ufordelaktige alternativet gitt situasjonen, sier Ingebrigtsen.

Fredag sa kommunikasjonsdirektøren til NTB at selskapet mente det ikke fantes grunnlag for politianmeldelsen fra ForUM, men på spørsmål fra Bistandsaktuelt søndag nyanserer hun og påpeker at Telenor enda ikke har rukket å ta stilling anmeldelsen.

– Vi mottok politianmeldelsen fredag kveld, og kan ikke kommentere ytterligere før vi har gått igjennom det konkrete innholdet. Siden kuppet har vi gjort grundige vurderinger; sett spesielt på sanksjoner, menneskerettigheter, personvern og sikkerheten til våre ansatte. Basert på disse vurderingene anser vi at det ikke er grunnlag for noen anmeldelse, sier Rhode Nordhus nå.

– Har snudd hver stein

Bistandsaktuelt har gjentatte ganger det siste halvåret etterspurt informasjon om hvilke implikasjoner et salg til libanesiske M1 Group kan ha for Telenors 18 millioner kunder. Den norske mobilgiganten har gang på gang gjentatt at selskapet ikke har noe annet valg enn å selge, og at lagrede brukerdata må følge med på salget. Vi spør hvorfor Telenor ikke anser en midlertidig nedstengning av aktiviteten som et alternativ:

– Vi har snudd hver stein for å se om vi fortsatt kunne være eier. Etter press fra regimet om overvåkningsutstyr ble det klart for oss at vi ikke lenger kunne etterleve våre verdier, internasjonal og norsk lov, og grunnleggende menneskerettigheter. Vi har grundig vurdert alle alternativer, og kommet til at et salg er den løsningen som er minst ufordelaktig for ansatte, kunder og samfunnet rundt, sier Rohde Nordhus.

– Flere medier har rapportert at Investcom, et selskap der M1 Group og Shwe Byain Phyu Group har eierandeler, blir den nye eieren av Telenor Myanmar: Stemmer ikke det?

– Vi annonserte i fjor sommer at vi ønsker å selge hele virksomheten til M1 Group. Dette har ikke endret seg og vi venter fremdeles på et svar fra Myanmars telekom-regulatør om at M1 Group kan overta virksomheten, sier Rohde Nordhus.

Powered by Labrador CMS