Tomm Kristiansen i samtale med Sør-Sudans president Salva Kiir, som han var rådgiver for i årene 2006-2008. – Salva framsto som en generert litt anonym dinka. Men nå, når vi har jobbet så tett, har jeg et annet inntrykk. Jeg har fått veldig respekt for ham. Salva er tøff som står fast ved at han ikke vil ha mer krig. Han tar også et oppgjør med gamle tradisjoner. Han er veldig sosial og kan jobben sin, sa Kristiansen da Dagbladet møtte ham i Juba i 2008.

President Salva Kiir i brev til Bistandsaktuelt:

«Ved Kristiansens bortgang har Sør-Sudan mistet en virkelig venn»

Tomm Kristiansen har betydd svært mye for Sør-Sudan og for vennskapsbåndet til Norge, fastslår landets president Salva Kiir i en uttalelse til Bistandsaktuelt.

Publisert Oppdatert

«På vegne av regjeringen og folket i Sør-Sudan vil jeg med dette formidle mine dypeste kondolanser i forbindelse med Tomm Kristiansens bortgang, til kongeriket Norge og hans familie», skriver Sør-Sudans president Salva Kiir.

Tomm Kristiansens familie opplyste søndag 6. november at den kjente journalisten hadde gått bort. Kristiansen var kommunikasjonsrådgiver ved presidentens kontor i Juba i perioden 2006-2008, og besøkte også Sør-Sudan som NRK-journalist og korrespondent en rekke ganger.

Tomm Kristiansen på det lokale markedet i Juba, hvor han ofte handlet mat og – som her – slo av en prat med folk rundt lunsjbordet.

Presidenten omtaler Kristiansen som en trofast forsvarer av Sør-Sudans frihet og sier at han bidratt umåtelig til landets uavhengighet.

«Ved hans død har Afrika generelt, og Sør-Sudan spesielt, mistet en virkelig venn», skriver presidenten.

Salva Kiir roser Kristiansens innsats og hans konstruktive journalistikk, som han blant annet brukte til å rapportere om den vanskelige situasjonen til vanlige mennesker på grasrota i Sør-Sudan.

«Enda viktigere er det at vennskapsbåndene mellom Norge og Sør-Sudan er skapt på basis av arbeidet til folk som Kristiansen og vil bli stående som en del av arven etter ham», skriver president Salva Kiir.

Tomm Kristiansen bisettes fra Mortensrud kirke i Oslo torsdag.

På verandaen hjemme i Juba, koblet Tomm Kristiansen gjerne av med BBC på radioen eller en god bok. – Første gang jeg var i Juba, lå jeg i fjellene utenfor her. Kampfly fra nord surret over hodet mitt. Det var tanks, det var fotsoldater. På avstand så det ut som om jeg befant meg i første verdenskrig. En del av dem jeg traff som soldater da, møter jeg igjen nå. Men nå har de skjorte og slips, sa Kristiansen da Dagbladet møtte han i den sørsudanske hovedstaden i 2008.
Powered by Labrador CMS