Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er opprørt over Israels stenging av palestinske organisasjoners kontorer i Ramallah på Vestbredden. Det ble også aksjonert mot en norskstøttet organisasjon.

Palestinakomiteen til Huitfeldt: – Ikke nok å være opprørt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er opprørt over israelske soldaters storming og stenging av palestinske menneskerettsorganisasjoners kontorer. Det holder ikke, mener Palestinakomiteen, som sier at norske myndigheter må fordømme angrepene.

Publisert Oppdatert

Torsdag morgen slo israelske soldater til mot flere palestinske organisasjoner i Ramallah på den okkuperte Vestbredden, sprengte dører, gjennomsøkte kontorer og forseglet deretter dørene.

Israelske myndigheter har tidligere terrorstemplet flere av organisasjonene og anklager dem for å være kontrollert av bevegelsen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP), som stod bak en rekke flykapringer for rundt 50 år siden.

Viktig arbeid

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer sterkt på torsdagens israelske aksjon.

– Jeg er opprørt over meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker har gjennomført aksjoner mot kontorene til palestinske menneskerettighets- og sivilsamfunnsorganisasjoner i Ramallah, sier Huitfeldt (Ap).

Hun legger til at Al-Haq, som Norge har støttet i mange år, er en av organisasjonene det ble aksjonert mot.

– De gjør et viktig arbeid for å forsvare palestinernes menneskerettigheter overfor israelske og palestinske myndigheter, sier Huitfeldt.

Norge har i flere år investert i å bygge opp et palestinsk sivilsamfunn.

– Norge vil fortsette vårt samarbeid med og gi støtte til sivilsamfunnet i de okkuperte palestinske områdene. Et levende sivilsamfunn er viktig for å ivareta og fremme demokratisk utvikling i Palestina og for å støtte opp om en tostatsløsning, sier utenriksministeren.

Les også: FN-topp: – Svikter vi palestinerne, vil det ramme oss selv

Shawan Jabarin, sjef av menneskerettighetsorganisasjonen Al-haq i 2021. Nå er kontoret hans i Ramallah på den Israel-okkuperte vestbredden stengt.

- Ikke nok å være opprørt

Palestinakomiteen sier at det ikke er nok at utenriksminister Anniken Huitfeldt er opprørt over at Israel stenger palestinske menneskerettighetsorganisasjoner.

– Det holder ikke. Norske myndigheter må fordømme angrepene på palestinsk sivilsamfunn og kreve at Israel umiddelbart hever den grunnløse terrorstemplingen av menneskerettighetsforsvarere. Det er ikke nok at Huitfeldt uttrykker bekymring og er opprørt, sier Line Khateeb i Palestinakomiteen.

Khateeb mener også at Israels ambassadør i Norge må kalles inn på teppet.

– Det er Israels framferd som bør erklæres for ulovlig, ikke organisasjonene som dokumenterer deres brudd på menneskerettighetene, sier Khateeb.

Les også: Israelske medier: Terror-siktet jobbet for norskstøttede organisasjoner

Powered by Labrador CMS